BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

14 septembrie 2009

"SCOALA TE FACE MARE!"







Este 14 septembrie, soarele ne zambeste in geam, pasarelele ne canta in armonia naturii iar unii bobocei se pregatesc de scoala. Mi-aduc aminte cu drag de prima zi de scoala in care bobocei se pregateau sa-si cunoasca noua scoala, noii colegi si noua invatatoare ce urma sa le ghideze pasii in lumea literelor si cifrelor. Eu cel putin eram nerabdator. Imi aduc aminte cu nostalgie de doamna invatatoare, de scoala si de colegii mei de clasa. Prima zi in care rasfoiam cu spor si drag abecedarul si matematica. Nu o spun ca o lauda la adresa mea ci la adresa mamei mele ce m-a educat, crescut si sustinut, la 6 ani vorbeam si citeam cursiv, imi placea mult sa citesc, cu matematica nu prea ma impacam eu bine. Mama mi-a fost prima educatoare si psiholog. Scoala chiar te face mare daca ai alaturi parinti ce iti alimenteaza cresterea, educarea si dezvoltarea ca om pentru societatea de astazi. Scoala este singura care te compenseaza si te motiveaza sa mergi mai departe. Sunt mii de copii care nu au posibilitatea urmarii unei scoli datorita instabilitatii materiale si a familiei dezorganizate. Sunt copiii care sunt nevoiti sau obligati sa mearga la munca sau sa cerseasca pentru a-si sustine familia. Sunt situatii in care nimeni nu ajuta in privinta aceasta. Sunt tot mai multi copii care nu merg la scoala sau abandoneaza scoala la varste fragede. Motivul abandonului scolar este cauzat de lipsa afectivitatii, motivatia din partea scolii, lipsa unei familii organizate sau a starii materiale defavorizate. Parintii sunt drumul si siguranta copilului in si la scoala. Scoala te face mare atunci cand parintii te sustin in educarea, cresterea si sustinerea afectiva si materiala in frecventarea acesteia in mod cursiv. Scoala face parte din dreptul la copilarie a micutului, reda-i sansa la copilarie prin sprijinirea acestuia la scoala. Dreptul la scoala este dreptul oricarui copil, indifernt de nationalitate, culoare, sex, varsta sau stare materiala. Activitatea scolara dezvolta si formaeaza psihicul, cunoasterea senzoriala, procesul memoriei, atentia, cunoasterea logica-abstracta, gandirea si limbajul, imaginatia, afectivitatea, organizarea rationala a scolarului si nu in cele din urma personalitatea copilului prescolar.  Atunci cand incepe scoala, copiii se impart in doua tabere: unii pro iar altii contra. De ce? Aici intervine rolul familiei. Familia este cea care motiveaza, sustine si il ajuta pe copil sa inteleaga ca scoala este importanta si-l va ajuta atunci cand va fi mare. Iubirea, Respectul, Increderea, Onestitatea, Optimismul, Luciditatea si Umorul sunt cele 7 lectii pe care parintii si copiii trebuiesc sa le invete si sa le traiasca impreuna inainte si dupa intrarea in scoala. Aceste lectii il vor educa, cizela, maniera si ii vor face om. 
Iubirea este iertare si daruire, dar este si  autoritate, stie sa ajute cu adevarat, stie sa fie toleranta dar nu indiferenta, generoasa.
Respectul este conditia de parinte, respectul fata de sine, respectul pentru copil ca o componenta majora.
Increderea este scopul vietii de a fi oameni, sa invatam, sa iubim, sa gresim, sa cadem si sa ne ridicam, sa tranformam slabiciunile si defectele in calitati, sa avem intotdeauna incredere in omul care este copilul nostru.
Onestitatea este corectitudinea atitudinii si modelului . Atitudinea onesta si corecta contine implicare, atentie, rabdare si respect.
Optimismul consta in constientizarea propriului har, in increderea sensului vietii sau al lumii, in credinta nestramutata, in perfectibilitatea omeneasca, in disponibilitatile si aptitudinile dobandite.
Luciditatea este curajul si vointa, auto-evaluarea corecta, deschidere, adaptarea mijloacelor la scop, construirea de strategii, succes; mai este acceptarea a ceva, ce nu poate fi schimbat, dar nu acceptarea compromisului.
Umorul  este capacitatea omului de a vedea partea buna si chiar latura comica a oricarei situatii. Sa nu uitam de ying si yang: in orice rau e un bine si in orice bine e un germene de rau.
Toate aceste 7 lectii pentru parinti si copii duc la stapinirea sineului, la cunoasterea acestora si la buna crestere a familiei si societatii. Astfel Scoala te va face mare! Scoala este prilejul in care parintii si copii se pot cunoaste mai bine, pot invata ceva si se pot bucura de informatiile dobandite. Sprijiniti copiii in scoli pentru ca aceasta ii face oameni mari. Scoala formeaza oameni cu personalitatea, caracter si atitudine. 10 clase pentru un om de nota 10. Educatia celor mici incepe prin educatia celor mari.


"Şcoala va fi şcoală când omul va fi om şi statul va fi stat."  Mihai Eminescu
"Toată viaţa este şcoală." Comenius



"Nu învăţăm pentru şcoală, ci pentru viaţă."  Seneca


"Familia este şcoala în care eşti deopotrivă profesor şi elev." Ioan Gyuri Pascu

1 comentarii:

Alex spunea...

Un lucru minunat reprezinta accesul la emotii...faptele descrise de sufeltul tau aici sunt minunate...si pe atat de minunate is pe cat multi le-au pierdut valoarea...pt ca in fiecare dintre oameni mari exista un copil si-n fiecare copil salasluieste un om mare...
Tine-o tot asa...esti impecabil in a emite emotii de sulfet...esti un inger...!