BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

12 ianuarie 2012

MISTERUL UNUI CV


Bun gasit si in 2012, sper ca acest an sa ne ajute pe fiecare sa dam tot ce este mai bun, sa deschidem larg mintile, bratele si inimile. Sa lasam deoparte prejudecatile, etichetarile si defectele. Am pasit in noul an zic si sper cu bine, sa vedem acum ce ne rezervam noi cat si viitorul.
M-am gandit sa scriu despre CV pentru ca este important pentru fiecare om care-si doreste un loc de munca, oricare ar fi el. Tocmai m-am intalnit cu un prieten care m-a ajutat in printarea CV-ului personal pentru cautarea unui loc de munca. Insa tonul sau m-a enervat la culme, legandu-se de detaliile din CV. Asa ca m-am hotarat sa elucidam impreuna MISTERUL sau MISTERELE UNUI CV.
As incepe cu IMPORTANTA UNUI CV pentru angajat si angajator, reprezinta cartea de vizita in pagini a experientei profesionale si personale. Odata ce pasim intr-o companie mica sau mare, ea ne da oportunitatea de a evolua sau involua personal sau profesional. Angajatorul si angajatul au acelas drept de a selecta unde si cu cine sa lucreze. Nu am mers niciodata pe principiu ca doar Angajatorul este cel care are necoie de oameni ci si oamenii au nevoie sa lucreze intr-o companie care sa ii respecte si sa le respecte CONTRACTUL DE MUNCA si FISA POSTULUI, nu sa fie incalcate in mod abuziv pentru un salariu de mizerie* (*sub limita decenta de trai). Angajatorul si angajatul au nevoie de siguranta, capacitate, incredere, respect, adaptabilitate, deschidere si motivare pentru un real proces spre succes.
DATE INFORMATIVE DIN CV: ceea ce scriem in CV trebuie sa demonstreze in primul rand sinceritate, incredere si capacitate de adaptare la orice angajator si orice domeniu sau mediu. Fiecare experienta trebuie mentionata, nu neglijata pentru ca nu este nevoie in compania X, din contra, daca partile angajatoare din companie considera pe drept nu pe interes, ca esti capabil si de altceva, ele te vor evalua si promova la nivelul asteptat de ei. Dar asta sa fie mentionate in CV. Informatiile nu trebuiesc detaliate, ci doar un cuprins a ceea ce esti si ce poti face. Un angajator bun, nu se leaga de chichite invocate doar ca sa nu te angajeze. La fel ca si angajatii, angajatorii au nevoie de sinceritate, incredere si capacitate pentru a-si motiva oamenii pentru benefiu sau si al celor care lucreaza, de a vedea in orice om parte din succesul sau. Prejudecatile nu sunt doar la nivel de societate, ci si la nivel de angajator si angajati. Eliberati-va mintea, sufletul si inima de aceste otravuri care va fac sa pierdeti oameni cu adevarat valorosi din preajma voastra.
DURATA EXPERIENTEI PERIODICE: poate fiecare din noi am avut nemultumiri pe plan profesional sau am fost nevoiti sa parasim locul de munca. Parasirea unui loc de munca este un taram minat pentru suspiciunile angajatorului. Atunci cand parasesti un loc de munca, motivatiile sunt de la caz la caz. Nu pot fi generale, doar individuale. Cand actualul angajatorul se pregateste sa eticheteze un om care si-a parasit locul de munca, este recomandat sa fie intrebat personal aceea persoana, ce a dus la aceasta, nu sa intrebe fostul angajator. Ca nici-un angajator nu va spune altui angajator ca a gresit cu angajatii chiar daca acest lucru este adevarat.
PROFILUL ANGAJATORULUI/ANGAJATULUI: Angajatorul ca si angajatii pot fi de doua tipuri: ANGAJATORUL/ANGAJATUL DE INCREDERE: care isi respecta in tocmai obligatiile si beneficiile CONTRACTULUI DE MUNCA SI FISA POSTULUI. Este persoana care stie sa ceara dar si sa ofere in egala masura. Care se axeaza pe soultii nu etichetari si prejudecati, care vede in ceilalti o reala oportunitate pentru dezvoltarea sa si a celui nou intrat in echipa sa de succes. Care are o atitudine analitica dar si pragmatica, critica dar constructiva, tonul sau denota empatie si solutionare, incredere si respect.
ANGAJATORUL/ANGAJATUL LIPSIT DE INCREDERE: este persoana care se axeaza mai mult pe cerinte decat pe detalii, stii decat sa ceara imposibilul si sa primeasca totul, vrea sa investeasc putin dar sa aibe un profit mare si rapid. Tonul si atitudinea este acida si agtata mai tot timpul si aproape incotrolabila. Se crede atot stiutor dar de fapt nu stie nimic, este incapatanat in prostie si ii place sa persevereze. Nu se axeza pe solutii ci pe beneficii.
STUDIILE: sunt si nu sunt atat de importante. In principiu capacitatea unui om nu se masoara in studii, ci in adaptabilitate si invatare continua. Studiile sunt factor birocratic util doar pe hartie mai putin practic. Vorba unei prietene dragii mie, care spunea ca nu conteaza ce studii ai, ci sa le ai, cu cat mai multe cu atat mai bine, nu ce stii conteaza ci cate hartii ai.
Facem studii fie ca ne sunt utile si necesare in viata de zi cu zi sau pe viitor sau doar ca "este la moda". Nimic din ceea ce este "la moda" nu v-a  tine.
MODEL DE CV: cele mai ravnite CV-uri sunt cele EUROPASS, pe subiectul asta am fost atacat ca l-am luat de pe net, cred ca modelul este irelevant in comparatie cu continutul. Modelul de CV este un moft in opinia mea. Ori ca este NORMAL sau EUROPASS structura este aceeasi. Intr-adevar este mai organizata si mai placuta la vedere CV EUROPASS, insa un astfel de CV se face ori in varianta online ori descarcata de pe diverese site-uri. Modelul de CV nu certifica calitatea si capacitatea unui om.
DETALII IMPORTANTE DESPRE CONTINUT: este foarte important, la ce scrii si cum scrii. O mica gafa* (punctuatie, diacritice... etc.) poate distruge imaginea profesionala si profesionista a unui acesteia. Modul cum scrii si atentia acordata conceperii unui CV denota felul tau de a fi.
In concluzie CV-ul este forma scrisa a ceea ce stii si a ceea ce vrei pentru cariera sau compania ta. Astfel cunosti oamenii de care ai nevoie pentru a te dezvolta ca om sau companie. Un CV nu este specifica doar angajatilor ci si angajatorilor. Si ei au o imagine. Conteaza mult cum ne vindem, cum ne promovam in fata celorlalti capacitatile. Calitatea unui CV se masoara in sinceritate, incredere, respect, adaptabilitate, deschidere loialitate si motivare. Resursa umana de calitate este cea care da valoarea, profitul, succesul real la care visam cu totii pentru binele nostru sau al societatii. Investeste in oameni incredere si vei dobandi promovare. Da respect si vei primii profit.

0 comentarii: