BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

16 februarie 2010

"IUBIND DARUIESTI, DARUIND PRIMESTI"



Helping Hands impreuna cu Projects Abroad si in parteneriat cu Centrul Cultural Reduta, au decis organizarea acestui eveniment caritabil „Iubind daruiesti, daruind primesti” , un proiect ce si-a propus sa stranga fonduri pentru bolnavii spitalului de Neuro-pshiatrie din Vulcan. Tratamentul si ingrijirea persoanelor cu handicap psihic este destul de greu, tinand cont de dificultatea comportamentului persoanei cu deficiente psihice. Misiunea acestui spectacol in urma fondurilor stranse este imbunatatirea calitatii vietii oamenilor cu probleme mintale, in principal cei institutionalizati. Poate nu multi avem persoane in familia noastra cu astfel de deficiente, insa exista familii care se chinuie cu astfel de persoane. Acest spital adaposteste un numar de aproximativ 150 de pacienti, bolnavi irecuperabili care primesc tratament, adapost, hrana si consiliere psihologica. Varsta celor internati aici este cuprinsa intre 20 si 75 ani. Ei sufera de diverse tulburari neuropsihice, fiind institutionalizati permanent. La acest eveniment s-au strans aproximativ 18 milioane, iar cu suma stransa se vor duce pe procurarea de mancare, medicamente, produse de curatenie si de igiena personala pentru bolnavi, prepararea meselor pacientilor o data pe luna; amenajarea parcului spitalului impreuna cu ApIS PM “Feed-Back” Brasov; pictarea gardului de imprejmuire a spitalului; initierea de programe de terapia prin arta si mestesuguri; coafura, machiaj si un serviciu de scris scrisori. Helping Hands nu are angajati platiti, se lucreaza doar in regim de voluntariat cu bolnavii acestui spital. Suma stransa in urma acestui eveniment nu este o suma exorbitanta, este o suma care poate aduce o ingrijire decenta si un zambet pe chipul acestora. A fost un spectacol in care tinerii s-au alaturat unei cauze nobile de sprijinirea semenilor.
Programul spectacolului a continut:
•patru piese de teatru in limba engleza sustinute de membrii trupei Black Juice
•trei momente de muzica usoara interpretate de absolvente ale Scolii Populare de Arta Brasov
•trei coregrafii de dans pregatite de scolile de salsa din Brasov.
Nu stiu cati din dvs. ati fost in vizita la un spital de neuro-psihiatrie, insa eu am fost si am ramas profund marcat de acei oameni care erau rupti de realitatea de zi cu zi. Stiu sa daruiasca tandrete daca primesc. Unii din ei merg pe principiul compensatiei, imi dai, iti dau. Dar la un moment dat pot devenii si periculosi atunci cand intrii in contradictii sau pari dubios. Bolnavii cu probleme psihice au nevoie de o atentie aparte, au nevoie de ingrijiri speciale, medicamentatii si psihoterapii de recuperare. Sunt tineri si adulti care sufera de sindromuri si boli psihice. Nu sunt putini la numar in Romania, insa si acestia sunt oameni si au nevoie de atentia noastra. Fac parte din societatea noastra.
Boala psihica este boala considerata drept boala societatii. Sanatatea si boala au pe plan individual sau comunitar o latura sociala deosebit de importanta, legandu-se direct de problema adaptarii sociale. Sanatatea este implicarea implicarea adaptarii sociale iar boala este dezadaptarea. Boala apare in sens existential ca forma de devianta motivata de presiunile societatii asupra individului. Aspectul social al bolii poate fi: destructurata – fapte care duc la desocializare finala a bolanvului, eliberare – refugiu motivat de caracterul de „eliberare” sociala oferit de situatie, profesiune - experienta psihosociala a individului, pregatita si invatata treptat de acesta, utilizand-o in vederea realizarii unor scopuri personale al existentei sale.
Boala mintala este alterarea si dezorganizarea personalitatii individului afectat de aceasta. Este un „alt tip de existenta”, un nou model comportamental. Interpretarea bolii mintale depinde de ansamblul sistemului de valori culturale ale grupului comunitar respectiv cu o polarizare a mentalitatii sociale fie de respingere sau ocrotire. Deficienta psihica indeparteaza individul de la experiente sociale normale si de munca. Societatea produce „sanatatea” si „boala” prin intermediul modului sau specific de viata.
Boala si moartea apar ca aliate ale naturii si ale omului, ca fenomene esential naturale. Moartea apare ca necesitate naturala, legata de procesul de conservare a speciei. Boala apare ca legatura de viata a individului, ca o consecinta a unui dezechilibru intern si o dezadaptare ecologica externa. Recuperarea bolnavului de boala psihica se face pe seama elementelor sanatoase, restante din cadrul sistemului personalitatii pe care stimulandu-l, incearca sa restaureze echilibrul pierdut, readucand individul in societate, adoptandu-l.
Boala mintala se apreciaza dupa natura si intensitatea simptomelor si sindroamelor sale, precum si dupa evolutia acestuia. Asa dar avem nevoie sa-i intregam pe acesti oameni in societate nu sa-i izolam si sa-i ignoram cu indiferenta. Sunt oameni recuperabili si utili, ulterior societatii si comunitatii din care fac parte. Sunt o marturie vie a ceea ce au experimentat.

0 comentarii: