BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

5 octombrie 2009

ZIUA MONDIALA A CANCERULUI MAMAR




1 din 8 femei mor rapuse de cancer mamar in lume. 1 Octombrie este recunoscuta la nivel mondial, ca fiind ziua mondiala a cancerului mamar. Este ziua in care tinerele paciente si nu numai, sunt consultate, informate si prevenite de a-si face controlul mamograf periodic si astfel ii va venii de hac cancerului la timp. Un stil de viata sanatos te mentine frumos. Respecta-te printr-o alimentatie sanatoasa, un stil de viata deosebit si control periodic medical. Dedic aceste informatii persoanelor feminine, indiferent de varsta si statut social in scopul prevenirii si informarii cu privire a Cancerului Mamar. Ce este cancerul si cum se manifesta? Cancerul este grupul de afectiuni caracterizate prin cresterea anormala si necontrolata a unor celule, care invadeaza tesuturile înconjuratoare si se pot împrastia (metastaza) la distanta de tesutul sau organul din care s-au format, pe cale sangvina, limfatica sau pe alte cai. Un alt sinonim pentru cancer este tumoarea maligna (deci tumorile canceroase sunt maligne). Tumora necanceroasa este benigna, ea nu creste si nu se întinde, asa cum face cancerul. Cancerul mamar se dezvolta în tesutul sânului. Rata de supravietuire relativa este rata observata în rândul unui grup de pacienti cu cancer comparativ cu rata de supravietuire pentru persoanele din populatia generala, care sunt identice cu grupul anterior din punct de vedere al vârstei, sexului, rasei si anului calendaristic de observatie. Ratele de supravietuire pentru femeile diagnosticate cu cancer de sân (toate studiile combinate) sunt de:
84% la 5 ani de la diagnostic;
67% dupa 10 ani;
56% dupa 15 ani.
Ratele de supravietuire relative cresc cu vârsta din momentul diagnosticarii. Femeile care dezvolta cancerul de sân la o vârsta mai tânara de 45 de ani au o rata de supravietuire relativa la 5 ani de 79%. Aceasta rata creste la 84% pentru femeile cu vârsta cuprinsa între 45 si 64 de ani si la 87% pentru femeile cu vârsta de 65 de ani sau mai mult. Supravietuirea, termenul cel mai des auzit si utilizat in ultimul timp este într-o relatie invers proportionala cu stadiul bolii în momentul depistarii - astfel încât, cu cât stadiul este mai avansat, cu atât rata de supravietuire este mai redusa. Ratele de supravietuire relative la 5 ani sunt în functie de stadiul bolii la diagnosticare, astfel: 
96,8% când cancerul este diagnosticat într-un stadiu local (limitat la sân).
numai 60% dintre cancerele mamare sunt diagnosticate în acest stadiu. Mamografia obisnuita asociata cu examenul clinic regulat al sânului ofera cea mai buna oportunitate de crestere a acestor procente.
75,9% când cancerul este diagnosticat într-un stadiu regional (cancerul a diseminat la tesutul înconjurator);
31% dintre cancere sunt diagnosticate în acest stadiu.
20,6% când cancerul este diagnosticat într-un stadiu mai avansat (cancerul a metastazat la distanta);
numai 6% dintre cancere sunt diagnosticate în acest stadiu.
Nu se stie cu exactitate cauza provocarii cancerului la san, insa stim ca anumiti factori de risc sunt legati de aceasta boala. Un factor de risc este ceva care creste sansa persoanei de a face boala. Diferitele forme de cancer au diferiti factori de risc. Anumiti factori de risc, ca fumatul, pot fi schimbati, dar altii, ca vârsta persoanei sau istoria familiala, nu pot fi schimbati.  Riscul de viata este probabilitatea ca un individ, pe parcursul vietii sale, sa fie diagnosticat cu cancer sau sa fie rapus datorita acestuia. Femeile care utilizeaza în mod curent contraceptive orale si cele care le-au folosit prima data la vârsta de 25-29 de ani au un risc relativ de dezvoltare a cancerului de sân egal cu 1:16. Aceasta înseamna ca ele au o probabilitate de a dezvolta cancer de sân cu 16% mai mare decât cele care nu au utilizat niciodata contraceptive orale.  Sunt factori de risc care nu pot fi modificati, ca: sexul, varsta, istoricul familial de cancer mamar, genele asociate cancerului de sân, istoricul personal de cancer de sân, istoricul de afectiune benigna a sânului, factorii menstruali, tratamentul radiologic în antecedente si rasa. Mai sunt factorii ce tine cont de stilul de viata si obiceiuri, cum ar fi: utilizarea pilulelor contraceptive, terapia de substituire cu estrogeni, inducerea avortului, exercitiile fizice, dieta, consumul de alcool, lipsa alaptarii la sân,expunerea la pesticide, rasa alba, conditiile socio-economice favorizate si expunerea la doze mari de radiatii ionizante.  Cum depistam Cancerul Mamar? Depistarea timpurie poate aduce succesul tratamentului. Iata care ar fii conditiile depistarii: Femeile în vârsta de peste 20 de ani trebuie sa-si autoexamineze sânii lunar.  Femeile între 20 si 39 de ani trebuie sa se prezinte la medic pentru examenul clinic al sânilor la fiecare 3 ani.
Femeile de peste 40 de ani trebuie sa se prezinte anual la examenul clinic, iar la orice suspiciune si tinând seama de indicatia medicului sa efectueze mamografia.
Femeile de peste 50 de ani, în afara examenului clinic medical anual al sânului, trebuie sa efectueze anual examenul mamografic.
Cancerul poate fi depistat prin 3 pasi ce pot salva viata ta si a celor dragi:
1. mamografia
2. examenul clinic al sanalui
si 3. autoexaminarea sanilor.
In concluzie pretuieste-ti viata, meritam fiecare sa traim alaturi si pentru toti cei dragi. Nu-ti neglija viata, da-i prioritate. Un consult periodic la medic iti salveaza sanul. Meriti sa fii o femeie normala, frumoasa si iubita. Acorda-ti atentie respectand viata printr-un stil de viata sanatos. Orice boala poate fi prevenita la timp daca noi o depistam. Respectul pentru viata este respectul pentru sanatatea ta.

"Sanatatea este libertatea sufletului." Ionut Lang

"Sănătatea este o comoară pe care puţini ştiu să o preţuiască, deşi aproape toţi se nasc cu ea." Hipocrate
"Sănătatea este cel mai mare dar, mulţumirea cea mai mare avere, credinţa cea mai bună relaţie." Buddha

"Sănătatea este totul, fără sănătate totul este nimic, dar nimicul cu credinţă este totul."
Ioan Teodosiu-Ioniţă

0 comentarii: